Waarom groeide Coldplay uit tot de grootste ter wereld

BHAG Coldplay

Afgelopen week ben ik naar de documentaire van Coldplay geweest genaamd A Head Full Of Dreams. De documentaire toont hoe Coldplay van een clubje bleue studenten uitgroeide tot de grootste band ter wereld. Aan de hand van de eerste beelden van de bandleden, 4 slungelige tieners zou waarschijnlijk niemand vermoeden dat deze jongens uit zouden groeien tot de grootste band ter wereld. Toch is het ze gelukt. Wat bepaalde het succes?

A Head Full Of Dreams

Chris Martin, de zanger en het creatieve brein achter de band die toen nog The Coldplay heette, richtte zich in 1998 tot de camera. De magere tiener met een beugeltje in een T-shirtje sprak toen de legendarische woorden “Houd ons in de gaten. Over vier jaar zijn we Huge, massive!” The Coldplay was toen nog een kleine lokale band en had nog geen wereldwijde bekendheid. Tijdens hun tweede optreden ooit slingerde Chris al een “Thanks for coming to watch us before we’re Bon Jovi-massive!” de zaal in. Dit groots durven dromen is van groot belang geweest voor de band om uit te groeien tot de grootste band ooit. Het was deze droom die inspireerde, die energie gaf. Deze droom zorgde ervoor dat ze nooit opgaven “Never give up“

“We will be Bon Jovi-massive” was de droom van Coldplay”

BHAG

Succesvolle bedrijven hebben een droom, deze droom is door Jim Collins BHAG genoemd en staat voor “Big Hairy Audacious Goal”. Collins ontdekte na uitgebreid onderzoek dat ondernemingen die zo’n doel hadden geformuleerd veel beter presteerden dan organisaties die dat niet hadden. Het ging daarbij om BHAGs die tot de verbeelding spraken en superuitdagend geformuleerd. Een BHAG formuleer je voor over 10 jaar, het is de stip aan de horizon, het doel dat er voor zorgt dat je op weg gaat om hem te vervullen.

Kenmerken van een BHAG

  • Een BHAG spreekt tot de verbeelding en is levendig beschreven.
  • Een BHAG is zo uitdagend geformuleerd dat je twijfelt of het realistisch is.

Die twijfel is belangrijk. Die inspireert. Eigenlijk denk je: “ze zijn gek, maar…”.

Voorbeelden

Er zijn wereldberoemde voorbeelden van personen die hun BHAG formuleerden:

John F. Kennedy in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw:
“We will put a man on the moon”. Maar Kennedy was nòg specifieker: “Before the end of this decade. And we will return him safely”. Alle energie ging naar het ruimtevaartprogramma en in 1969 is dit gelukt.

Bill Gates een twintigtal jaren later: “in elk huis een Personal Computer”. We weten inmiddels allemaal dat Gates eigenlijk een iets te kleine BHAG voor zichzelf had geformuleerd. Maar begin 80’er jaren verklaarden we hem voor gek…

“We crush Adidas” (Nike, bij oprichting terwijl Adidas destijds marktleider was)

Wat is jullie BHAG?

 

Alfred Klunder